Главная Схемы Владимир Омелян: гиперлупные идеи министра-афериста
Схемы - 22.09.2018

Владимир Омелян: гиперлупные идеи министра-афериста

Минулого тижня перевізники з різних областей України зібралися під стінами Кабміну з вимогою відставки міністра інфраструктури Володимира Омеляна. На жаль, через гучний скандал з Надією Савченко, ця подія залишилася майже непоміченою в суспільстві, а шкода. Бо за словами транспортників, замість того, аби думати про покращення інфраструктури для перевізників, міністр займається космічними проектами, такими як Гіперлуп. Або власне виробництво електромобілів. Або створення якихось чудернацьких платних доріг, які не по кишені й європейським транспортним компаніям.

«Транспортна сфера пішла в нікуди. Перевізники намагаються щось заробити і при цьому платять податки. Влада повинна боротися з тими, хто не платить податки і працює нелегально. Замість того, щоб наводити порядок в транспортній сфері, у Омеляна якісь космічні проекти, які зараз не актуальні. Ми готові стояти до кінця, поставити намети під Кабміном і жити тут», – заявив керівник ГО «Стоп нелегал» Денис Шинкаренко.

Нагадаємо, що до уряду Омелян прийшов навесні 2016 року, за цей час він дав 68 обіцянок, з яких 12 провалив, а виконав на одну більше – 13. Тож, як бачимо, з міністра виходить непоганий аферист – роздає багато обіцянок, але мало що виконує.

Крім того, згідно з програмою Кабінету міністрів, Володимир Омелян зобов’язаний був завершити реформування залізничного транспорту, приєднати Україну до Європейського авіаційного простору та збільшити кількість внутрішніх і міжнародних авіарейсів. З Ryanair так-сяк з десятої спроби, але вийшло. А от з усім іншим — не дуже.

Перша обіцянка, яку міністр провалив, стосувалася використання коштів на ремонт доріг у 2016 році. «Гроші, які акумулював минулий уряд і нинішній, а це близько 19 мільярдів гривень, будуть ефективно використані на українські дороги», – говорив Омелян, проте в результаті були використані лише 10 млн грн, а заплановані кілометри доріг не були відремонтовані. Ніяк не вдається й оновити рухомий склад «Укрзалізниці».

Якщо вірити Омеляну, цього року нас чекає ще один перспективний проект: лінія швидкого залізничного сполучення з аеропортом «Бориспіль» у столиці. «До кінця 2018 року Київ отримає якісне, швидке й недороге залізничне сполучення з аеропортом «Бориспіль», – заявив Омелян.

Чи виконає цю обіцянку міністр вже навіть не цікаво. Але звернімо увагу на ще один нюанс. «Аферистично» пан Омелян поводиться не лише зі своїми професійними обов’язками, але й у приватному житті.

Так, ще вже більше ніж півроку Національне антикорупційне бюро розслідує справу проти міністра за підозрою в незаконному збагаченні. Згідно з матеріалами суду від 10 жовтня, детективи НАБУ проводять досудове розслідування у кримінальному провадженні № 52017000000000351 від 26 травня 2017 року. У ході досудового розслідування встановлено, що починаючи з 10 грудня 2016 року Омелян, його дружина та їхній син почали проживати в будинку орієнтовною вартістю 7 мільйонів гривень, який на праві приватної власності належить двоюрідній племінниці дружини Омеляна. Але, згідно з інформацією з Державної фіскальної служби, доходи, які б дозволили двоюрідній племінниці дружини Омеляна купити зазначений будинок, остання не отримувала. Більше того, племінниця дружини Омеляна з вересня 2012 року покинула територію України та не поверталась.

Крім того, повідомляється, що у період з 23 березня 2009 року по 23 березня 2011 року мати двоюрідної племінниці дружини Омеляна видавала довіреність Омеляну на право керування автомобілем марки Lexus RX 350. Також досудове розслідування встановило, що Омелян не вказав у своїй декларації автомобіль «BMW X5» 2015 року випуску, орієнтовною вартістю 1,59 мільйона гривень, яким користується з 2015 року і який належить братові міністра.

До того ж, за даними НАБУ, у декларації і за 2015-й, і за 2016 роки Омелян зазначив, що має збереження в розмірі 90 тисяч доларів та 25 тисяч євро, а його дружина – 70 тисяч доларів. У той же час, за даними Державної фіскальної служби, нарахований дохід Омеляна за 2012-2016 роки становить 1 мільйон 273 тисячі 985 гривень, а валовий дохід його дружини за 2012-2016 роки становить 2 мільйони 321 тисячу 122 гривні. З яких доходів Омелян зробив свої заощадження, якщо з 1999 року працює виключно на державній службі, можна лише здогадуватися.

А можна й не здогадуватися, а просто прослідкувати окремі скандали, якими рясніють повідомлення в ЗМІ. Так Антикор пише про те, що Мінінфраструктури сьогодні — одне з найбільш корумпованих відомств в Україні. І міністр «Володимир Омелян по вуха залучений в численні корупційні схеми всередині свого відомства. Тарифи — лише один зі штрихів, який це демонструють».

Дивимося уважно. Підвищення тарифів на вантажоперевезення, так необхідне для «УЗ», не влаштовує тих, хто користується послугами залізниць. В першу чергу, це великі приватні компанії — металургія, хімпром, агропром. Зростання тарифів автоматично призводить до подорожчання їх продукції, тобто прибуток зменшиться. Не влаштовує підвищення і компанії, які заробляють на перевезеннях. Треба думати, всі ці компанії якимось чином впливають на міністра інфраструктури. Інакше як пояснити, що він приймає рішення в інтересах приватного капіталу — завдаючи при цьому шкоди підприємству державному. Інша причина — простіша, це особисті зв’язки. У міністра інфраструктури є кум і близький друг — Максим Шкіль, в минулому — один з лідерів громадської організації «Молоді регіони». Її в 2010 — 2014 рр. ще називали «комсомол Януковича». Зараз Шкіль керує ТОВ «Перша логістична компанія», яка займається перевезенням вантажів по залізницях. По суті, згадана фірма — і є той самий посередник, який користується низькими тарифами і дефіцитом вагонів (друга проблема випливає з першої — розширювати парк з підвищенням попиту «УЗ» не може через відсутність фінансових ресурсів). Компанія експлуатує парк вагонів «УЗ», які через нуль вагонної складової обходяться значно дешевше, ніж вагони інших компаній на ринку, і — виступаючи як посередник — заробляє багатомільйонні прибутки на різниці із заниженими тарифами.

З листопада минулого року тягнеться й розслідування СБУ щодо корупції на морському транспорті. Йдеться про корупційну змову між приватною стивідорною компанією ТІС і керівниками Мінінфраструктури.

«У мене є достовірна інформація, що все це супроводжує Міністерство інфраструктури. Є стовідсоткова корупційна складова, і вона стосується не тільки розщеплення зборів — до $10 млн, які надходитимуть приватній компанії. Ми готуємо зараз велике звернення в Генеральну прокуратуру, в СБУ та МВС. У нас буде серйозна розмова з Міністерством інфраструктури, чому всі ці речі відбуваються. Тут у нас є Ставніцер (Андрій Ставніцер — генеральний директор ТІС) і ТІС, чиї вуха стирчать за всіма корупційними справами. Я думаю, що в Мінінфраструктури хтось повинен отримати суворе покарання. І хотілося б дуже серйозно підійти до розслідування діяльності Ставніцера на території України. Протягом декількох років він завдав збитків на сотні мільйонів. Вони не можуть залишитися безкарними», — наголошував свого часу нардеп від «Народного фронту» Максим Поляков.

А інший народний обранець, позафракційний депутат Віталій Купрій й досі наполягає, що Омеляну потрібно «сушити сухарі»: «Корупційні угоди, пов’язані з цією компанією і з портом «Южний», настільки масштабні, що чиновникам, які зараз це покривають, потрібно подумати, як вони будуть захищатися, коли їх викличуть на допит правоохоронні органи. Однозначно, суми збитків, завданих такими рішеннями,  сягають уже сотень мільйонів доларів. Я зустрічався з директором НАБУ Артемом Ситником і додатково порушував це питання. Думаю, що Омеляну потрібно сушити сухарі. Яке правове поле, якщо за Конституцією вода, земля, надра є власністю Української держави? Хто йому дозволив розбазарювати державну власність або кошти, які можна отримувати від передачі в користування цією власності?», — зазначив Віталій Купрій.

Усі критичні зауваження в ЗМІ на адресу Омеляна в міністерстві зазвичай ігнорують, кажучи про те, що позиція технократів не подобається звичайним громадянам. Але технократ і фейсбук-міністр – це не одне й те ж саме. І форма просто не повинна домінувати над змістом. Зовнішній вигляд міністра Омеляна дуже оманливий, бо сучасне покоління «технократів» принесло лише безвідповідальність і банальну гонку за популізмом.

Виключно у Фейсбуці міністр розповідає і про важливі кадрові призначення. Наприклад, серед транспортників жваво обговорюється те, в який спосіб Володимир Омелян повідомив про своє подання про звільнення Михайла Ноняка – керівника Укртрансбезпеки. Виявляється, таку новину оприлюднила на своїй сторінці в Facebook прес-секретар Міністерства інфраструктури України Марія Томко, за словами якої сам міністр інфраструктури заявив про це в інтерв’ю одеському «7 каналу».

При цьому чим недогодив Михайло Ноняк особисто Омеляну важко зрозуміти, адже Укртрансбезпека – це нова служба, не до кінця укомплектована і недофінансована, яка працює виключно в рамках законодавства, і всі процедури закупівель, в тому числі габаритно-вагові комплексів, проводяться виключно з бюджету міністерства особисто через Омеляна. А так як фінансування постійно обрізали — орган не міг працювати ефективно. Звідси — погані дороги, проблеми з регулюванням і безпекою на дорозі. А тепер Омелян заявляє про некомпетентність Ноняка і просить його звільнити. Але можливо, не варто звинувачувати інших в тому, в чому винен сам.

Якщо ж порахувати час ефірів і написання постів, не зрозуміло, коли Омелян взагалі працює, хоча саме від інфраструктури залежить розвиток країни, залучення інвесторів і так далі.

Бо наприклад ті ж самі українські дороги в черговий раз не пережили зиму. Вже другий день по всій Україні разом зі снігом сходить і асфальт. Майже 90% доріг знову потребують капітального ремонту. З останнього — автомобільна дорога Білопілля — Терни — Липова Долина — Гадяч повністю закрита для всіх видів транспорту. А шукати міфічні 19 мільярдів на ремонт шляхів можна ще дуже довго. Якщо буде час у міністра, бо ж він так багато працює над своїми гіперлупними проектами, що минулого місяця отримав додаткові 30 тис. гривень в якості надбавки за інтенсивну працю та премії.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Может Заинтересовать

«Спасибо, сэр, ха-ха», — Маск на русском оригинально ответил Рогозину после исторического запуска Crew Dragon

> Илон Маск в ответ на поздравление от Рогозина на английском языке ответил на русско…